вівторок, 4 червня 2019 р.

Виховна година "Шкідливим звичкам скажем – «Ні!»



Мета: виховувати негативне відношення до шкідливих звичок, сформувати позитивне відношення до власного здоров’я та життєвим звичкам.

Обладнання: комп’ютер, мультимедійний проектор, екран, плакати з написами
Хід заходу
Вихователь . Люди кажуть один одному при зустрічі: «Доброго Вам здоров’я!». Вони бажають один одному здоров’я, ось і я звертаюсь до Вас – «доброго здоров’я, шановні колеги, учні».
Сьогодні наша виховна година присв'ячена проблемам величезної ваги: тютюнопалінню, алкоголізму, наркоманії, СНІДу.
Чому ці небезпечні хвороби виникають саме серед молодих?

Ви перебуваєте в дуже відповідальному і надзвичайно важливому періоді вашого життя юності. Перед вами постає безліч запитань, що хвилюють вашу думку, примушують сумніватися, навіть страждати. Адже серед вас немає жодного, хто був би повністю задоволений собою. Раз у раз перед вами постає потреба удосконалити себе. Кожен повинен знати себе, свої цінності та цілі життя. якщо і не розуміти зовнішнього впливу на особистість, то прийняті вами рішення можуть бути не зовсім правильними.
Рішення: «Курити чи ні? або «Пити чи нікраще приймати після того, коли з'явиться розуміння того, хто ми є і ким би хотіли стати в майбутньому, що потрібно зробити для того, щоб чогось досягти у житті?
Люди завжди говорили:
·     Здоров’я дорожче за багатство.
·     Здоров’я не купиш.
·     Дав би Бог здоров’я, а щастя знайдеш.
·     Здоровий жебрак щасливіший за хворого короля.

Ведучий Здоров’я – це безцінний дар, який подарований людині природою та Богом.  Природа створила все, щоб людина була щасливою. Яскраве сонце, чисту воду, чарівні квіти, хвилі достиглого жита, тьохкання соловейка в лузі… і нас людей – сильних, здорових, розумних. І в цьому житті кожній людині доводиться вибирати, адже, з рештою вона має на це право.

Ведучий.  Чи знаєте ви, що 10% здоров’я закладено в нас генетично, 5% дає медицина, а 85% залежить від нас самих, від нашого способу життя.
В житті кожної людини настає момент, коли доводиться робити вибір… А, що виберете ви? Алкоголь, наркотики, куріння?
Ведучий. Або: Здоров’я, щастя та спорт?
Ведучий Алкоголь, куріння, наркоманія – ці слова, як не сумно, відомі кожному дорослому, підлітку та навіть дитині. Дуже багато молодих людей не розуміють, яку шкоду ці шкідливі звички можуть нанести їх здоров’ю.
Ведучий. Результати досліджень свідчать про те, що багато людей набули цих звичок у підлітковому віці. Тиск з боку товаришів і бажання бути схожим на дорослих спонукають багато підлітків до паління та вживання спиртних напоїв. Ці згубні звички важко перебороти, оскільки тютюновий дим містить нікотин, який спричиняє наркотичну залежність у людини, що палить.
Тютюнопаління
Люди, котрі курять, перш за все не впевнені у собі, не вміють протистояти тиску оточуючих. Підлітки починають курити саме для того, щоб відчути себе дорослими, самостійними людьми, справжніми «суперменами». Основною складовою тютюну є нікотин. Нікотин…..це надзвичайно сильна отрута, що діє переважно на нервову систему, травлення, а також на дихальну і серцево-судинну системи. Навіть одна сигарета шкідлива для всього живого.  Отже, смерть від нікотину може настати, якщо підліток одночасно; викурить півпачки сигарет, а для дорослої людини смертельна доза — пачка сигарет. Проте відомі випадки смерті навіть від викурювання 2-3 сигарет.

Міні-сценки
1-й учень. Я так багато читав про шкідливість цигарок та пива….
2-й  учень. То що, покинеш палити?
1-й учень. Та ні, покину читати.
1-а  учениця. Ти знаєш, Танюх, вже давно хочу, але не можу кинути палити..
2-а учениця. А ти цукерки не пробувала?
1-а  учениця. Та радили мені, пробувала, але ж вони не горять.
Ведучий. А що таке звичка?
Коли людина виконує якісь дії постійно, підсвідомо, в неї виникає бажання або необхідність робити їх знову – це і є звичка. Інакше кажучи, звичка – це форма поведінки людини, яка виявляється у схильності робити ті чи інші дії, що закріпилися внаслідок багаторазового повторення їх.
Ведучий. Звичка є важливим аспектом життя людини. Для здоров’я людини, її способу життя звички можуть бути корисними і шкідливими. Корисні звички підвищують працездатність, сприяють фізичному і психічному розвитку особистості, зумовлюють її активне довголіття.

Повідомлення учнів –лікарів


1-й учень. Паління це найшкідливіше заняття, яке не можна кинути без зусиль. Це справжня наркоманія, і тим більше небезпечна, що багато хто не сприймає цю проблему серйозно.
2-й учень.   Нікотин одна з найнебезпечніших отрут рослинного походження. Птахи (горобці, голуби) гинуть, якщо до їх дзьоба всього лише піднести скляну паличку, змочену нікотином. Кролик гине від 1/4 краплі нікотину, собака від 1/2 краплі. Для людини смертельна доза нікотину складає від 50 до 100 міліграмів, або 23 краплі.
3-й учень. Саме така доза надходить щодня в кров після викурювання 2025 сигарет (в одній сигареті міститься приблизно 68 міліграмів нікотину, з яких 34 міліграми потрапляють у кров).

4-й учень. Курець гине тому, що доза вводиться поступово, не в один прийом. До того ж, частину нікотину нейтралізує формальдегід інша отрута, що міститься в тютюні. Протягом 30 років такий курець викурює приблизно 20 000 сигарет, або 160 кг тютюну, поглинаючи в середньому 800 грамів нікотину. Систематичне поглинання невеликих, несмертельних доз нікотину викликає звичку, пристрасть до паління.
Сценка
Зрану до ночі я курю охоче
Зрану до ночі тільки курю!
Учень . Що ви тут розвели за дебати? Немає від вас спокою, все повчаєте!
Ведучий.Ми говоримо про вплив шкідливих звичок на організм людини.
Учень . Який негативний вплив, про що ви говорите? Я багато курю і нічого зі мною не сталося. Навіть навпаки отримую задоволення. Яка шкода може бути від однієї цигарки? Я такий молодий і здоровий, а цигарка така маленька. А попереду все життя. І взагалі курити модно і престижно. В закордонних фільмах усі круті герої курять. А я так хочу бути схожим на крутого!
1-й лікар. Добре, тоді якщо некурець в один прийом отримає значну дозу нікотину, може наступити смерть. Такі випадки спостерігалися в різних країнах. Одним ученим описано смерть молодої людини після того, як вона вперше в житті викурила велику сигару.
2-й лікар. У Франції, в Ніцці, у результаті конкурсу «Хто більше викурить» двоє «переможців», викуривши по 60 сигарет, померли, а інші учасники з важким отруєнням потрапили до лікарні.
3-й лікар. В Англії зареєстрований випадок, коли 40-літній чоловік, що вже давно палить, уночі під час важкої роботи, викурив 14 сигар і 40 сигарет. Вранці йому зробилося погано, і незважаючи на надану медичну допомогу він помер.
4-й лікар. У літературі описаний випадок, коли в кімнату, де лежав тютюн у тюках, поклали спати дівчинку і вона через декілька годин померла.
Учень . Та я знаю, що це погано, але приємно. 
Лікар. Якщо ти не слухаєш мене, тоді спробуй прислухатися до свого організму.
Учень . Як це прислухатись до свого організму? Що ви маєте на увазі?
Лікар (на фоні спокійної музики) . А ось послухай музику мого тіла.  Я дотримуюсь здорового способу життя, і тому моє серце працює на повну потужність, легені дихають на повні груди. Мене не турбує головний біль, печія, нудота, зранку мене не турбує кашель.  Моє тіло співає і радіє від життя, насолоджується кожною миттю.
Учень  Цікаво, що заспіває моє тіло? (Звучить агресивна мелодія. важкий рок)
Учень . Оце така мелодія? То це не пісня, а крик якийсь! Аж страшно стає, що відбувається з моїм здоров’ям! Лікарю, допоможіть! (падає на коліна)
Лікарі разом і учні.    Жах, страх і мара!
З цигарками підла гра.
Користі нема ні грама,
А з здоров’ям буде драма.
Ведучий
Організму потрібно багато сил, щоб справитися зі всіма навантаженнями. Як відомо, навики, звички, засвоєні в шкільному віці, найміцніші. Це стосується не тільки корисних, але і шкідливих звичок. Чим раніше діти, підлітки, хлопці, дівчата познайомляться з палінням і почнуть палити, тим швидше звикнуть до нього, і надалі відмовитися від паління буде дуже важко.
Ведучий Шкода тютюну доведена, багато людей кинули палити, йде боротьба проти пасивного паління. Хочу привести тут деякі вислови відомих діячів культури і науки.
Ведучий Письменник О. Дюма-молодший: «...я відклав свою сигарету і присягнувся, що ніколи не палитиму. Цю клятву я твердо стримав і цілком переконаний, що тютюн шкодить мозку так само ясно, як і алкоголь».
Ведучий.    Л. М. Толстой, кинувши палити, сказав так: «я став іншою людиною. Просиджую по п’ять годин підряд за роботою, встаю абсолютно свіжим, а раніше, коли палив, відчував утому, запам   орочення, нудоту, туман у голові».
Ведучий.  Великий лікар С. П. Боткін був заядлим курцем. Вмираючи, ще порівняно не старим (57 років), він сказав: «Якби я не палив, то прожив би на 1015 років більше». Скільки ще він зробив би для науки, для порятунку людей, але, на жаль, не зумів позбавитися від своєї згубної звички, не зміг урятувати себе.
Алкоголь
Други м важливим ворогом людини є алкогольна залежність.
Алкоголь це специфічна паралітична отрута. Як же він діє на організм людини?
Ведуча

Він уражає насамперед мозок. Блокується кора головного мозку, центри уваги і самоконтролю. Людина втрачає контроль над своїми діями та вчинками. Якщо концентрація алкоголю в крові збільшується, то зникає почуття страху, людина переоцінює свої можливості, що штовхає її на ризиковані вчинки, потім притуплюється діяльність моторних центрів мозку та втрачається контроль над своїми рухами.
Ведуча.
В алкогольну залежність людина потрапляє поступово. Спочатку кухоль пива, потім склянка вина, далі склянка горілки, а тоді і пляшки замало. Людина перетворюється на потенційного алкоголіка. А це велика проблема як для самого алкоголіка, так і для його родини та суспільства.
Пияцтво це захворювання добровільне, яке спричиняє низку інших захворювань: порушення роботи внутрішніх органів. У алкоголіків розвивається алкогольний психоз: хворий не може заснути, виникають зорові галюцинації, а інколи, навіть і слухові алкоголік чує голоси невідомих людей, або сусідів, які нібито переслідують його.
Вихователь
Перебуваючи у стані відчаю хворі можуть бути дуже небезпечними для оточуючих. Таких хворих слід госпіталізовувати.
Майже всі алкоголіки страждають на захворювання внутрішніх органів, оскільки весь організм отруєний алкоголем. Виникають такі хвороби як ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарду, виразкова хвороба шлунку, кишечнику, запалення нирок, гепатит,цироз печінки, туберкульоз легенів, венеричні захворювання та невралгії.
Практично уражені всі системи та органи людини.
А тепер з'ясуємо , як діє алкоголь на організм підлітка?
Ведуча
Мозок дітей та підлітків багатший на воду, ніж мозок дорослого. Просвіток судин, якими живиться мозок набагато ширший ніж у дорослого, тому алкоголь швидше всмоктується в мозок дитини. Затримується ріст мозку та розвиток нервових клітин, порушується їх функція, як наслідок цьому порушується і розвиток здібностей підлітка. Він починає погано розуміти, „тупіє”, що відразу ж відбивається на результатах навчання. Також страждають і внутрішні органи підлітків, які вживають алкоголь, кишечник та стравохід в цьому віці покритий тонким епітелієм, алкоголь нібито обпікає його, відбувається злущування клітин та з'являються виразки.

Відео про мозок
Дуже сильну токсичну дію алкоголь спричиняє печінці. Він уражає печінкові клітини, викликає зміни і через деякий час клітини відмирають і як наслідок цього гине сам орган.
Відео про печінку
Серце підлітка чутливо реагує на присутність алкоголю в організмі і змінюється частота биття, інколи порушується його ритм, це призводить до звуження судин серця та порушується його функціональна робота.
Відео про серце
Вихователь
Доведено, чим молодший організм, тим згубніша дія алкоголю на нього. Як бачите, картина дуже сумна. Дуже важко лікувати алкоголізм.
Краще запобігати привиканню організму до спиртних напоїв. Дітям ні в якому разі не можна вживати алкогольних напоїв.
Склянка пива може вбити немовля.
Мама, яка годує дитину груддю, а сама випиває, прирікає своє дитя на смерть. То ж будьте розумними, обачними, не забувайте про страшні наслідки алкоголізму.
У народі з давніх давен негативно ставилися до пияцтва, кажучи при цьому:      
- Коли вино в людині, то розум у пляшці.
- Хто вино любить, той сам себе губить.
- Пияцтво роботі не товариш.
- І розумні часом від вина дуріють.
- Добрі діти батькам вінець, а погані кінець.
ВІРШ  БІЛЕНЬКА”
«Біленька» — вже така рідненька.
Ми бачимо рекламний щит щодня.
І закусон три огірочка,
Неначе маячня.
Припрошують любити оковиту.
З медком, і з холодком,
І з перцем для козацької відваги —
Будь справжнім козаком.
А де ж той щит, який покаже чорта,
Що зазирає на п`яницю звідусіль,
І коси дибом, перекошеного рота,
І материнський невгамовний біль?
Хто намалює нам червону спухлу пику,
Тремтячі руки, згорблену ходу?
Натомість скромна засторога —
Надмірне споживання принесе біду.
Ох це мені надмірне споживання!
Для кого це відро, для кого і стакан.
Знайшли у чому відкривать змагання.
Хто вип`є більше, той і пан.
Боротись треба з тим зеленим змієм,
Що надточив людські слабкі серця.
А хто розстанеться з стаканом
буде за молодця


НАРКОМАНІЯ
Однією з найстрашніших загроз для нашої молоді, та й для всього людства, є наркоманія –  яка поширюється з космічною швидкістю на планеті.
А все від незнання, не усвідомлення наслідків цього небезпечного явища.
Що ж таке наркоманія? Та які наслідки цієї хвороби.
Ведуча Наркоманія (від грецького слова narke– заціпеніння та mania– безумство, захоплення) – це хвороба, що характеризується непереборним потягом до наркотиків, які викликають у малих дозах – стан піднесеного настрою, у великих – заціпеніння або наркотичний сон, а далі – смерть.
Вихователь: Більшість підлітків знає, що вживання наркотиків шкідливе для організму, навіть веде до смерті. Чому ж вони тоді вживають їх?
Ведуча   Можливо, підлітки стають жертвами друзів-негідників, які їх штовхають до цього та примушують. Наркотики дуже дорого коштують, на них наживаються наркобізнесмени, які спеціально направляють до компаній неповнолітніх, своїх представників, аби вони „заразили” їх хворобою та забезпечили збут наркотиків. Вони обіцяють, погрожують, заманюють, прикидаються звичай ними хлопцями та дівчатами. Наркотик вбиває найсильніших людей.
Ведуча: Наркотики не лікують, вони калічать організм людини, особливо молодої, роблять її інвалідом, призводять до злочинності та самогубства.
Наркоманам властиво шукати собі подібних, вони можуть групувати своєрідні клуби зі своїми лідерами, та своїми статутами, швидко тягнуть у своє болото, дають пробувати „зловити кайф” безкоштовно кілька разів, а потім примушують діставати зілля. Це штовхає молодь на злочин, адже наркотики коштують дорого.
Ведуча
Поступово захисні функції організму втрачаються, виникає щоденна, погодинна потреба організму в отруті. Людина втрачає апетит, розвивається авітаміноз, зменшується опір організму різним хворобам. Виникають зміни у психіці, відбувається деградація особистості. Людина втрачає людську подобу, стає фізично і духовно калікою, організм старіє, шкіра висихає, береться зморшками, людина худне, виснажується та помирає, не доживши часом і до 30 років.
Вихователь
Законодавством встановлена кримінальна відповідальність за такі дії:
-  доведення неповнолітніх до стану сп’яніння (до 2-х років);
-  за незаконне виготовлення, зберігання, перевезення або пересилку наркотиків з метою збуту (до 3-х років);
-  втягнення неповнолітніх у немедичне вживання ліків, та інших засобів, що викликають одурманення (до 5-ти років);
- схиляння до вживання наркотичних засобів (до 10 років).
УЧЕНЬ
Наркоманія це біда.
А наркоман, її творіння,
Занюхавшись отрути досхочу
Перебуває в своєрідній ейфорії.
УЧЕНЬ
Він горя завдає собі й близьким,
Не думає про наслідки погані,
Сьогодні вперше „кайф зловив”,
А завтра став токсикоманом.
УЧЕНЬ
Він відчуває потяг хворобливий,
І потяг той такий магічний
І зовсім він не розуміє,
Що кайф приносить наслідки трагічні.
ВИХОВАТЕЛЬ
Запам’ятайте, ж діти, ці слова,
Щоб не могли ніколи ви забути:
Хай жоден з вас отрути не візьме,
І кайф не побажає цей відчути
 Наркотик це безжалісний кат , який вимагає :
1 й   Укради !
2 й  Убий !
3 й  Забери !
4-й.   Обмани !
Всі :     Але достань дозу!
1 – й .  Бо він піддасть тебе страшним тортурам
Ведучий: Останнім часом з’являються молоді люди, що підкреслено негативно ставляться до спиртного та тютюнопаління. Вони вводять у моду підібраність, спортивний вигляд, простоту і ввічливість у поводженні з оточуючими, орієнтуються на здоровий спосіб життя. Але щоб стати повноцінною, корисною для суспільства особою, треба свій вільний час заповнювати осмисленими заняттями. «Хто хоче що-небудь зробити, шукає засоби. Хто не хоче робити нічого, шукає причини»,— свідчить відомий афоризм.
СНІД
Вихователь: В нашому суспільстві є ще одне зло, про яке ми зовсім мало знаємо і не вміємо ефективно йому протистояти. Це — СНІД. Синдром набутого імунодефіциту — кінцева стадія інфекційного захворювання. Вірус цей вражає лімфоцити крові, які відповідають за захист організму людини відрізних мікробів і пухлин. СНІД — невиліковна хвороба. Тож чи достатньо вже маємо знань, щоб убезпечити себе від СНІДу?
Ведучий:
 СНІД передається переважно статевим шляхом, коли мож-ливий обмін виділеннями організму, в яких міститься вірус . Надійним засобом захисту від СНІДу є презерватив. Останніми роками збільшується кількість заражених людей, які користуються нестерильними шприцами, голка, ми, особливо тоді, коли «колються» в компанії. При цьому маленька крапелька чужої крові в шприці або на голці може потрапити в організм і заразити його, якщо в ній міститься вірус.
Відео про СНІД
Ведучий: Гарантією убезпечення від зараження СНІДом здоровий і правильний спосіб життя і, зокрема, виважене ставлення до інтимних взаємин з постійним статевим партнером, в «процесі яких відбувається взаємне збагачення емоційними відчуттями категорично негативне ставлення до застосування наркотиків, якщо навіть залишаєшся в меншості в компанії однолітків, котрі пропонують спробувати цей «кайф
Танець
Пісня під музику В.Висоцького «Ранкова гімнастика».

 Учень 1:  Хто здоровий, той сміється,
Все йому в житті вдається.
Він долає всі вершини
Це ж чудово
Учень 2:  Хто здоровий, той не плаче,
Жде його в житті удача
Він уміє працювати,
Вчитись ,вчитись
 Учень 3: Бо здоров'я це прекрасно,
Здорово, чудово, ясно.
І  доступні для людини
Всі дороги
 Учень 4: Хто здоровий, той не плаче,
Жде його в житті удача
Він уміє працювати,
Вчитись, вчитись
Учень 1: Ми - за здоров'я,
Учень 2: Ми - за щастя,
Учень 3: Ми - проти болю і нещастя!
Учень 4: За тверезий розум,   
  СЦЕНКА  ХЛОПЦІ
1 – й. Ну , скільки там у твоїй кишені ?
2 – й. На пачку досить цигарок
3 – й. Біжи скоріше до кіоску Терпіння більше вже нема .
1 – й. Бо зараз палять всі
Ми що усі не мужики ?!
Неси скоріше сигарети
Бо надоїли вже бички !
2 – й .Ти що закашлявся, браток ? З очей біжать у тебе сльози .
І губи посиніли враз, Ще нас застукають дорослі
З тобою, друже, все гаразд ?
3 – й .Нудить мене й до того ж рвота Болить у мене голова .
Не буду більше я курити Адже не ворог собі я !
Разом: Відмовся від куріння! Скажи цигарці: Ні! Кінець! Почни життя без тютюну.
Фільм відео
Учень1: Ми вибираємо життя! Життя прекрасне!
Учень2: Ми хочемо любити, вірити в чесність, добро творити!
Учень3: Ми заявляємо на весь білий світ:
Учень4: Життя - да!
Учень 5-Смерті нема!
Учень 6Спорту - так!
Учень 7Нікотину - ні!
Учень 8: Здоров'ю - да!
Учень 9: Алкоголю-ні!
Учень 10: Добру - да!
Учень 11: Наркотикам - ні!
То ж всім звичкам шкідливим
Ми скажемо: «Ні!».
Ведучий. Ти молодий, веселий, кмітливий. Ти сповнений сил та енергії. У тебе багато мрій, бажань, задумів  і планів на майбутнє. Щодня ти пізнаєш  життя, відкриваєш світу себе. Ти хочеш усе осягнути, все зрозуміти і щоб тебе зрозуміли. Ти прагнеш усе спробувати, випробувати себе і свої сили, усього досягти. І тому ти рухаєшся вперед, наближаючи своє майбутнє. Ти мрієш про успіх, кохання і щастя,ти молодий, усе життя для тебе попереду.
Ведучий.  Уже сьогодні ти тримаєш у власних руках своє майбутнє. І лише ти сам відповідальний за нього. Вже від тебе сьогоднішнього і від твоїх сьогоденних рішень залежить, яким будеш ти завтрашній і ти майбутній. Вперед! На пошуки чарівного ключа, що називається здоров’ям! Візьми з собою знання, які сьогодні отримав, та поради, які зараз почув.
Вихователь

Життя  - це безцінний дар, який людина отримує при народженні. Проте як вона розпорядиться цим даром, залежить від неї самої, життя можна витратити на різні задоволення, на те, щоб отримати якомога більше приємних вражень і насолод. Але таке життя порожнє життя. У кращому разі від нього можуть залишитися приємні спогади, які, проте, є малою втіхою у хворобах і стражданнях, якими доводиться розплачуватися за багато «радощів» життя.
У кожного з нас життя лише одне, й кожен крок на цьому шляху неповторний. Іноді люди гадають, ніби справжнє життя попереду. Це не так, будь який відрізок життя це також життя, яке не повторюється.
Мало хто в юності замислюється над тим, як формуються наші звички і коли оті звички стають згубною потребою. Але варто глибоко замислюватися над наслідками.
Найчастіше буває, що людина, раз зазнавши «втіхи» від вина чи куріння, назавжди залишається їхнім рабом: хотів би кинути сигарету та припинити пияцтво та вже не може. Ось такі підступні властивості мають спиртні напої, наркотики та тютюн. Недаремно їх з давніх давен називали викрадачами розуму і здоров’я.
СНІД, наркоманія, алкоголізм, тютюнопаління це проблеми світового масштабу, тому не зоставайтеся байдужими, вдумайтесь у те, що прослухали сьогодні. Можливо ці факти вплинуть на вашу поведінку в майбутньому.    Я сподіваємося, що ця проблема не зачепить вас та ваших рідних, але будьте обачними.


 

   
На цьому наша зустріч закінчується, дякуємо за увагу.
До побачення.


Немає коментарів:

Дописати коментар